Okinawa-eilanden

Ryu Kyu is het Japans voor Okinawa. Kobujutsu staat voor, ko is oud of klassiek, bu is krijgskunst en jutsu is methode, samengevat de klassieke methode van de krijgskunst. De krijgskunst op Okinawa bestond uit een gewapend, Emonojutsu en ongewapend deel, het Toshujutsu. Beide onderdelen zijn met elkaar verbonden zoals spaken van een wiel.
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, zijn niet de boeren die deze wapens hanteerden wel zijn sommige kobudo wapens een afgeleide van gereedschappen. Boeren hadden niet de tijd of de energie om zich te verdiepen in het gebruik van gereedschap voor de krijgskunst. Verder zou een burger met dit soort gereedschap niet veel kunnen uithalen tegen een professioneel getrainde strijder. Kobudo is gevormd door doordachte technieken die voortkwamen binnen de Aji, de adel, en technieken overgenomen uit China

Fujita, Shinken Taira
RyuKyu Kobujutsu is ongeveer 700 jaar geleden ontstaan. Van de 17de tot de 19de eeuw waren er diverse grootmeesters zoals, Soeishi, Sakugawa en Chatanyara. Langzaam dreigde deze krijgskunst te verdwijnen. Vooral grootmeester Shinken Tairai, die een leerling was van Moden Yabiku sensei, heeft  Kobujutsu bestudeerd en verzamelde  kata’s en bracht er een structuur in.

Shinken Taira (foto 2de van links) gaf zijn beste leerling, Motokatsu (bujutsu naam: Gansho) Inoue (foto uiterst rechts), opdracht het systeem verder te ontwikkelen en uit te breiden. Gansho Inoue is geboren in Tokyo op 2 december 1918, als zoon van een generaal-majoor. Zijn overgrootvader Kaoru Inoue was een van de vijf senior staats mannen van de Meiji periode.

Kaoru was erg goed bevriend met Hirobumi Ito die de eerste Minister President van Japan werd. Door zijn afkomst en status kon Gansho Inoue in Japan meer bereiken dan menig ander. In zijn jeugd begon hij met zijn bujutsu-opleiding. Een van zijn leraren was Seiko Fujita sensei (foto uiterst links). Fujita was de 14e grootmeester van de Koga Ryu (ninjutsu) en shihan van de Shingetsu-ryu Shuriken Jutsu. Fujita sensei en de vader van Gansho Inoue hadden elkaar leren kennen in het leger. Gansho Inoue werd door zijn vader voorgesteld aan Fujita sensei. Taira, Fujita en Konishi zijn de belangrijkste leraren geweest van O’Sensei Gansho Inoue.

wpafc87c8d

[Sleeker_special_clear]